Лаура Марија Катерина Баси Верати (29 октомври 1711 – 20 февруари 1778) била италијански физичар и академик. Признаена и прикажана како „ Минерва “ (божица на мудроста), таа била првата жена која докторирала наука и втората жена во светот која добила диплома доктор по филозофија .[1][2] Работејќи на Универзитетот во Болоња, таа била и првата наставничка со плата на универзитет. Некогаш најплатената вработена на универзитетот, до крајот на животот Баси имала уште две професорски места.[3] Таа, исто така, била првата жена членка на која било научна институција, кога била избрана за Академијата на науките на Институтот во Болоња во 1732 година на 21 година.

Баси немала формално образование и била приватно туторирана од петтата до дваесеттата година. Дотогаш таа била добро обучена во главните дисциплини, вклучувајќи ги науките и математиката. Забележувајќи ја нејзината способност, Просперо Ламбертини, надбискупот од Болоња (подоцна папа Бенедикт XIV ), станал нејзин покровител. Со аранжманот на Ламбертини таа јавно одбранила четириесет и девет тези пред професорите на Универзитетот во Болоња на 17 април 1732 година, за што и била доделена докторска диплома на 12 мај. Еден месец подоцна, таа била назначена од универзитетот за прва професорка, иако со ограничување дека не ѝ било дозволено да предава на часови само од машки пол. Ламбертини, дотогаш Папа, и помогнал да добие дозволи за приватни часови и експерименти, кои биле доделени од универзитетот во 1740 година.

Баси станала најважниот популаризирач на Њутновата механика во Италија.[1] Таа била примена од папата во Бенедетини (слично на модерната Папска академија на науките ) како дополнителен член во 1745 година. Таа ја презела Катедрата за експериментална физика во 1776 година, на позицијата што ја имала до нејзината смрт. Таа е погребана во црквата Корпус Домини, Болоња .

Живот

уреди
 
Портрет на Лаура Баси на Универзитетот во Болоња .

Баси била роден во 1711 година во Болоња, како ќерка на просперитетен адвокат Џузепе Баси и неговата сопруга Марија Роза Цезари.[3] Точниот датум на нејзиното раѓање е различно даден како 20 октомври,  29 октомври,[4] 31 октомври,[5][6] и 29 ноември.[7] Но, Универзитетот во Болоња и научните трудови се согласуваат на 29 октомври.[8][9][10]

Баси била приватно образована. Нејзиниот братучед отец Лоренцо Стегани и предавал латински, француски и математика од петгодишна возраст.[7] Од тринаесеттата до дваесеттата година, таа слушала предавања по филозофија, метафизика, логика и природна филозофија од Гаетано Такони,[9][11] матичен лекар и професор по медицина на Универзитетот во Болоња.[3] Таа и Такони почнале да се оддалечуваат откако Баси откри интерес за Њутновата наука, и покрај претпочитањето на Такони таа да се фокусира на помалку контроверзните декартови учења .[12]

Образованието и интелектот на Баси биле забележани од Просперо Лоренцини Ламбертини, кој станал надбискуп на Болоња во 1731 година (подоцна папа Бенедикт XIV ). Ламбертини станал официјален покровител на Баси. Тој организирал јавна дебата помеѓу Баси и четворица професори од Универзитетот во Болоња на 17 април 1732 година.[5] Во 1732 година, Баси, на возраст од дваесет, јавно ги одбранила своите четириесет и девет тези за Филозофика Студија [13] во Сала дегли Анзиани на Палацо Публико . Универзитетот во Болоња и доделил докторат на 12 мај.[10] Таа станала првата жена што добила докторат по наука и втората жена во светот која докторирала филозофија по Елена Корнаро Пископија во 1678 година, педесет и четири години претходно. Таа тогаш била популарно позната како Болоњезе Минерва .[2][3] Таа станала првата жена избрана во Академијата на науките на Институтот во Болоња на 20 март 1732 година.[6]

На 7 февруари 1738 година, Баси се омажила со Џузепе Верати, доктор по медицина и колега-предавач по анатомија на Универзитетот во Болоња .[10] Тие споделувале софистициран работен однос; се тврди дека преку нивниот брак Баси била инспирирана да започне да студира експериментална физика. Точниот број на нивните деца не е јасен, бидејќи некои извештаи велат дека е осум, додека други велат дека е дванаесет.[5] Записите за крштевање имале само за осум деца. Катерина (родена 1739 година), Катерина (родена 1742 година) и Фламинио (роден 1751 година) умреле во детството. Но, петмина го преживеале детството: Џовани (1738–1800), кој станал канон на Сан Петронио и професор по теологија во Колеџо Монталто; Чиро (1744–1827); Катерина (1745–1768), која станала калуѓерка; Џакомо (1749–1818), кој стана канон; и Паоло (1753–1831), кој станал доктор и професор по експериментална физика на Институтот за наука и единствениот што создал наследници.[10]

Кариера

уреди

Универзитетот во Болоња

уреди

На 27 јуни 1732 година,[6] Баси одбранила дванаесет дополнителни тези во Archiginnasio, главната зграда на Универзитетот во Болоња. Ова била петиција за наставно место до Сенатот на универзитетот. Нејзините тези опфатиле широк спектар на предмети како што се хемија, физика, хидраулика, математика, механика и техники. На 29 октомври 1732 година, Сенатот и Универзитетот во Болоња ја одобриле кандидатурата на Баси и била назначена за професор по природна филозофија (современ еквивалент на почесна позиција) во декември.[14] Таа станала првата платена жена предавач во светот,[15] со што ја започнала својата академска кариера.

Првото предавање што таа го одржала било насловено „ De aqua corpore naturali elemento aliorum corporum parte universi “, што грубо може да се преведе од латински како „Водата како природен елемент на сите други тела“. Универзитетот сепак сметал дека жените треба да водат приватен живот, така што таа била поограничена од машките наставници да одржува јавни предавања.[10] Таа потоа се борела за наставни права еднакви на оние на мажите, но безуспешно.[16] Од 1746 до 1777 година таа давала само една формална дисертација годишно, која се движела на теми од проблемот на гравитацијата до електричната енергија.[17] Се известува дека таа му дала најмалку триесет и една дисертација на универзитетот.[12] Во 1739 година нејзината молба за нормална наставна должност била поддржана од Ламбертини и Фламино Скарсели, секретарот на Болоњскиот амбасадор во папскиот двор.[5] Повторно ѝ било одбиено, но ѝ било дозволено да започне приватни часови и ѝ биле доделени средства за експерименти во нејзиниот дом во 1759 година. Ова и овозможило да ги избегне ограничувањата на универзитетот и да истражува нови идеи.[17]

Сенатот очекувал Баси да присуствува на различни настани бидејќи таа била симбол и политичка фигура. Карневалската анатомија, јавна дисекција со билети отворени за секого, бил настан на кој се очекувало да присуствува бидејќи бил централна одлика на јавниот живот на универзитетот што го привлекувало вниманието на многу странци и важни членови на заедницата. Таа започнала да присуствува на овој настан секоја година во 1734 година [1]

Во 1772 година ненадејно починал Паоло Балби, професор по експериментална физика. Иако сопругот на Баси, Верати бил долгогодишен асистент на Балби, Баси верувала дека таа може да го пополни празното место, и во 1776 година, на 65-годишна возраст, таа била назначена на Катедрата за експериментална физика од страна на Институтот за науки во Болоња, со нејзиниот сопруг како асистент. .[18][19] Две години подоцна, таа починала, откако науката ја претвори во доживотна кариера и го унапредила статусот на жените во академските кругови.[20]

Експериментална работа

уреди

По бракот со Џузепе Верати, таа можела редовно да држи предавања од дома. Во текот на 1760-тите, Баси и нејзиниот сопруг работеле заедно на експериментално истражување за електрична енергија. Ова го привлекло талентот на Абе Нолет и другите во Болоња за да студираат електрична енергија.[17]

Таа главно се интересирала за Њутновата физика и предавала курсеви на оваа тема 28 години. Таа била една од клучните фигури во воведувањето на идеите на Њутн за физиката и природната филозофија во Италија. Таа, исто така, спроведувала сопствени експерименти во сите аспекти на физиката. Со цел да предава Њутнова физика и Франклин електрицитет, теми кои не биле дел од наставната програма на универзитетот, Баси одржувувала приватни часови.[12] За време на нејзиниот живот, таа била автор на 28 трудови, повеќето од нив за физика и хидраулика, иако таа не објавила ниту една книга. Испечатени се само четири нејзини трудови.[17]

Баси се соочувала со финансиски ограничувања за нејзините експерименти, кои ги спомнача во писмо до Фламинио Скарсели на 16 јули 1755 година, велејќи: „Што се однесува до моите физички експерименти, и со оглед на фактот дека постојаниот трошок што произлегува бара некаква форма на помош ако јас ги унапредувам и усовршувам, речиси сум во очај“. Но, таа и Доменико Галеаци во тоа време биле платени со највисоки плати (1.200 лири ) на универзитетот.[10]

Кореспонденција

уреди

Одбраната на нејзината диплома, церемонијата на доделување и првото предавање во 1732 година биле значајни бидејќи се одржаа во Палацо Публико, една од најважните владини згради во Болоња.[18] На овие настани присуствувале „не само универзитетскиот факултет и студенти, туку и главните политички и религиозни фигури на градот - папскиот легат и вицелегат, архиепископот од Болоња, Гонфалониерот, старешините, сенаторите и судиите. Дополнително, „сите дами од Болоња и целото благородништво““ [18]

Еден од нејзините најважни покровители бил кардиналот Просперо Ламбертини, кој ја поттикнувал нејзината научна работа. Тој постојано го поддржувал Универзитетот во Болоња и интервенирал кога другите членови на институтот се обиделе да ја одвојат Баси од останатите професори.[17]

Во 1745 година, Ламбертини (сега Папа Бенедикт XIV) основал елитна група од 25 научници познати како Бенедетини („бенедиктини“, именувана по него. ) Баси силно притискала да биде назначен во оваа група, но имало мешана реакција од другите академици. На крајот, Бенедикт ја назначил како дополнителен член, единствената жена во групата, но без право на глас како мажи.[12]

Преживеале само ограничен број нејзини научни дела, но нејзиното научно влијание е видливо преку нејзините многубројни дописници, вклучувајќи ги Волтер, Чезаре Бекарија, Франческо Алгароти, Роџер Боскович, Чарлс Боне, Жан-Антоан Ноле, Паоло Фризи, Лазаро Спаланзани и Алесандро Волта . Волтер еднаш ѝ напишал велејќи: „Нема Баси во Лондон, и јас би бил многу посреќен да бидам додаден на вашата академија во Болоња отколку на Англичаните, иако таа го произведе Њутн“.[17]

Франческо Алгароти напишал неколку песни во врска со нејзините церемонии.[17]

Смрт

уреди

Баси починалаа на 20 февруари 1778 година на 66-годишна возраст. Таа имала влошено здравје поради нејзините многубројни бремености и компликации по породувањето. Причината за нејзината смрт е забележана како attacco di petto („напад во градите“, најверојатно срцев удар). Нејзиниот погреб се одржал во црквата Корпус Домини, Болоња, каде и биле ставени сребрени ловорики на главата и ѝ оддале почит од членовите на Бенедетина. Таа била погребана во црквата во Виа Таљапиетре, пред гробот на нејзиниот колега научник Лујџи Галвани .[15]

Почести и награди

уреди

Бронзен медал ѝ бил доделен на Баси од сликарот Доменико Марија Фрата и граверот Антонио Лазари, за да ја прослави нејзината прва серија часови насловена „Pubblica Docente e Collegiata“. На медалот на едната страна бил прикажан ликот на Баси, а на другата фразата „Soli cui fas vidisse Minervam“. Фразата грубо може да се преведе како „Само вие можете да ја видите Минерва “.[10]

По нејзината смрт, направена е мермерна статуа во нејзин спомен и поставена над Наутичката соба во институтот.[17]

Таа била избрана за член на многу книжевни друштва и водела опсежна кореспонденција со најеминентните европски писатели. Таа имала членство во Accademia delle Scienze dell'Instituto di Bologna (1732), Accademia dei Dissonanti di Modena (1732), Universitá degli Apastiti, Firenze (1732), Accademia degli Arcadi di Roma (1737), Accademia dei Dissonanti di Fluatt. (1745), Accademia degli Ipocondriaci di Reggio Emilia (1750), Accademia degli Ardenti di Bologna (1752), Accademia degli Agiati di Rovereto (1754), Accademia dell'Emonia di Busseto (1754), Accademia degli Ardenti di Bologna (1752), Accademia degli amanti della Botenica di Cortona (1758), Accademia Fulginia di Foligno (1760 и 1761), Accademia dei Teopneusti di Correggio (1763) и Accademia dei Placidi di Recanati (1774).[15]

Добро ја познавала класичната литература, како и литературата на Франција и Италија.[12]

Наследство

уреди

Кратер на Венера со дијаметар од 31 километар го носи нејзиното име,[21] заедно со средно училиште и градска улица, Виа Лаура Баси Верати, во Болоња.[22]

Едитинг прес нуди стипендија за Лаура Баси трипати годишно од 2018 година на помлади академици, магистерски и докторски кандидати.[23]

Истражувачкиот брод за мразокршач RRS Ernest Shackleton од British Antarctic Survey бил купен од Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale (Национален институт за океанографија и експериментална геофизика) на 9 мај 2019 година и бил преименуван во Лаура Баси .[24]

На 17 април 2021 година, Google покажал Doodle во кое се слави Лаура Баси и нејзините многубројни достигнувања.[25][26]

Објавени дела

уреди

Поради нејзините административни должности, семејните проблеми и честите болести за време на породувањето, Баси објавила само неколку дела, кои одразуваат мал дел од нејзиниот придонес на Универзитетот во Болоња.[13] Нејзините научни трудови најдобро се сумирани во трактатот на Доменико Пиани Catalogo dei Lavori dell'Antica Accademia, raccolti sotto i singoli autori, објавен во 1852 година [10] Нејзините објавени дела се:

 • De acqua corpore naturali elemento aliorum corporum parte universi ( Во врска со водните тела како природни елементи на другите делови на универзумот, збирка тези за назначување на универзитет, објавена во 1732 година)
 • Четири дела што се појавија во De Bononiensi Scientiarum et Artium Instituto atque Academia Commentarii ( Коментари на Болоњскиот институт и Академијата за уметности и науки ), имено [27]
 1. De aeris compressione ( Во врска со воздушниот притисок, 1745)
 2. De problemate quodam hydrometrico ( Во врска со одредени проблеми во хидрометријата, 1757)
 3. De problemate quodam mechanico ( Во врска со одредени проблеми во механиката, 1757)
 4. De immixto fluidis aere ( Во врска со измешаната гасовита течност, постхумно објавена во 1792 година)

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 Findlen, Paula (1993). „Science as a career in Enlightenment Italy: The strategies of Laura Bassi“. Isis (англиски). 84 (3): 441–69. doi:10.1086/356547. JSTOR 235642.
 2. 2,0 2,1 Frize, Monique (2013), „Famous Women in Science in Laura Bassi's Epoch“, Laura Bassi and Science in 18th Century Europe (англиски), Springer Berlin Heidelberg: 137–62, doi:10.1007/978-3-642-38685-5_10, ISBN 978-3-642-38684-8, Посетено на 2020-05-22
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Laura Bassi at Encyclopedia.com
 4. „Bassi Verati (Veratti), Laura Maria Caterina“. www.encyclopedia.com. 2020. Посетено на 2020-05-20.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 „Laura Bassi (1711 - 1778)“. mathshistory.st-andrews.ac.uk. Посетено на 2020-05-20.
 6. 6,0 6,1 6,2 „Laura Bassi | Italian scientist“. Encyclopedia Britannica (англиски). Посетено на 2020-05-20.
 7. 7,0 7,1 „Laura Bassi Facts“. biography.yourdictionary.com. Посетено на 2020-05-20.
 8. „Laura Bassi - University of Bologna“. www.unibo.it (англиски). Архивирано од изворникот на 2014-05-19. Посетено на 2020-05-20.
 9. 9,0 9,1 Frize, Monique (2013), „Laura Bassi: Her Education and Her Marriage“, Laura Bassi and Science in 18th Century Europe (англиски), Springer Berlin Heidelberg: 39–46, doi:10.1007/978-3-642-38685-5_4, ISBN 978-3-642-38684-8
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 10,7 Elena, Alberto (1991). "In lode della filosofessa di Bologna": An Introduction to Laura Bassi“. Isis (англиски). 82 (3): 510–18. doi:10.1086/355839.
 11. „Laura Bassi: Paving the Way for Female Academics“ (англиски). 2016-01-18. Архивирано од изворникот на 2018-01-30. Посетено на 2018-01-30.
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 Logan, Gabriella Berti (2003). „Women and the Practice and Teaching of Medicine in Bologna in the Eighteenth and Early Nineteenth Centuries“. Bulletin of the History of Medicine (англиски). 77 (3): 506–35. doi:10.1353/bhm.2003.0124. JSTOR 44447792. PMID 14523259.
 13. 13,0 13,1 „Women In The History Of Philosophy“. www.encyclopedia.com. 2020. Посетено на 20 May 2020.
 14. Findlen, Paula (2013-08-29). „Laura Bassi and the city of learning“. Physics World (англиски). Посетено на 2020-05-20.
 15. 15,0 15,1 15,2 Frize, Monique (2013). „Epilogue“. Laura Bassi and Science in 18th Century Europe (англиски). Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg. стр. 173–81. doi:10.1007/978-3-642-38685-5. ISBN 978-3-642-38684-8.
 16. „Laura Bassi – University of Bologna“. www.unibo.it (англиски). Архивирано од изворникот на 2019-05-06. Посетено на 2018-01-27.
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 17,5 17,6 17,7 Findlen, Paula (1993). „Science as a career in Enlightenment Italy: The strategies of Laura Bassi“. Isis (англиски). 84 (3): 441–69. doi:10.1086/356547. JSTOR 235642.
 18. 18,0 18,1 18,2 Findlen, Paula. "Science as a Career in Enlightenment Italy : The Strategies of Laura Bassi." Isis, vol. 84, no. 3, 1993: 441–69.
 19. Mazzetti, Serafino (1847). Repertorio di tutti i professori antichi, e moderni della famosa Università, e del celebre Istituto delle Scienze di Bologna (италијански). Tip. di San Tommaso d'Aquino. стр. 43.
 20. Frize, Monique (2013). Laura Bassi and Science in 18th Century Europe: The Extraordinary Life and Role of Italy's Pioneering Female Professor. Springer. стр. 68. ISBN 978-3642386855. Посетено на 28 October 2017.
 21. „Venus Crater Database“. www.lpi.usra.edu. Посетено на 2020-05-22.
 22. „Laura Bassi – scientist“. Italy on This Day. 2016. Посетено на 2020-05-22.
 23. „Editing Press | Editorial Funding | Laura Bassi Scholarship“. editing.press. Посетено на 2020-05-22.
 24. Varetto, Gianni (7 June 2019). „Italian Icebreaker named in honor of Laura Bassi“. www.waponline.it. Посетено на 2020-05-22.
 25. „Celebrating Laura Bassi“. Google. 17 April 2021.
 26. „Laura Bassi Google Doodle | Short biography of first female university professor“. Архивирано од изворникот на 2022-12-21. Посетено на 2022-12-21.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 27. Cavazza, Marta (2009). „Laura Bassi and Giuseppe Veratti: an electric couple during the Enlightenment“. Contributions to Science. 5 (1): 115–24. doi:10.2436/20.7010.01.67.

Понатамошно читање

уреди
 • Cavazza, M; Govoni, P; Pironi, T (2014). Eredi di Laura Bassi : docenti e ricercatrici in Italia tra età moderna e presente (италијански). Frnaco Angeli. ISBN 978-8891705839.[мртва врска]
 • „Bassi Verati (Veratti), Laura Maria Caterina“. Dictionary of Scientific Biography. New York: Charles Scribner's Sons. 1970–80. ISBN 978-0-684-10114-9.CS1-одржување: ref=harv (link)
 • Baily, Ellen (2006). Laura Bassi : young prodigy. Toledo, Ohio: Great Neck Publishing. ISBN 978-1429806787.
 • Shearer, Benjamin F; Shearer, Barbara Smith (1997). Notable women in the physical sciences: a biographical dictionary. Westport, CT: Greenwood Press. ISBN 978-0313293030.
 •  
 • Marta Cavazza, Laura Bassi, in A. Clericuzio e S. Ricci, (direttori), Il contributo italiano alla storia del pensiero, Appendice VIII della Enciclopedia Italiana di Scienze, Lettere ed Arti, vol. IV, Scienze, Roma, Istituto della Enciclopedia Italiana, 2013, pp. 376–379.6832987/view (на италијански)
 • Marta Cavazza, The Biographies of Laura Bassi, in Writing about Lives in Science:(Auto)Biography, Gender, and Genre, P. Govoni, Z.A. Franceschi, eds., V&Runipress GmbH, Goettingen, 2014, pp. 67–86.
 • Paula Findlen, La Maestra di Bologna. Laura Bassi, una donna del Settecento in cattedra, in Eredi di Laura Bassi. Docenti e ricercatrici in Italia tra età moderna e presente, a cura di Marta Cavazza, Paola Govoni e Tiziana Pironi, Angeli, Milano, 2014, pp. 63–96.
 • Marta Cavazza, Laura Bassi. Donne, genere e scienza nell’Italia del Settecento, Milano, Bibliografica, 2020.
 • Paola Govoni, Laura Bassi, in Icone di scienza. Autobiografie e ritratti di naturalisti bolognesi della prima età moderna, a cura di M. Beretta, Bologna, Bononia University Press, pp. 131–35.

Надворешни врски

уреди