Куќата на браќата Крстиќ се наоѓа во Белград, на улицата Крал Милутин бр.5, од 1973 година, со статус на културно наследство.[1] Куќата е изградена кон крајот на 19 век како претставник на станбени згра. Бидејќи немаше зачувани податоци за архитектот, се претпоставуваше, врз основа на некои елементи на декорацијата, дека автор на проектот би можел да биде архитектот Јован Илкиќ. Набргу по подигањето на куќата, семејството Крстиќ се вселило. Семејството беше познато по нивните две деца, познатите архитекти Петар и Бранко.

Оваа куќа е една од ретките преживеани мали станбени згради на територијата помеѓу Теразије и плоштадот Славија. Петар и Бранко Крстиќ ја започнаа својата кариера со освојување проекти за југословенскиот павилјон на изложбата во Филаделфија во 1925 година, а потоа беа наградени за одлуката за изградба на храмот Свети Сава во 1927 година. Браќата припаѓале на група архитекти од модерната насока, а нивната заедничка работа вклучува десетици проектирани и изградени згради, вклучувајќи ја палатата, зградата на Аграрната банка, црквата Свети Марко и палатата Игуманс.

Наводи

уреди
  1. Завод за заштиту споменика културе града Београда Office of the Republic for Protection of Cultural Monuments - Belgrade, Official website., Accessed on 25. 4. 2013.

Надворешни врски

уреди