Крстгеометриска фигура што се состои од две отсечки под прав агол (90°). Крстот е еден од најдревните симболи на човештвото, користен од мноштво религии, но најмногу од христијанството. Според христијанството, вертикалната линија го симболизира божеството, а хоризонталната човештвото. Крстот е директно поврзан и со мачењето и распнувањето на Исус Христос. Распнувањето на крст било средство за казнување и измачување во древниот Рим. И покрај тоа што тогаш крстот бил симбол на смртта, во христијанството го претставува симболот на животот.

Крст

Крстот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Наводи уреди

  1. Nikola Milićević, „Između sna i jave“, во: Pedro Kalderon de la Barka, Život je san. Beograd: Rad, 1977, стр. 121.
  2. Летаат приказни. Скопје: Темплум, 2019, стр. 16-17.
  3. IMDb, Blekitny krzyz (1955) Awards (пристапено на 14.4.2019)
  4. Prince – Sign "O" The Times (пристапено на 3.10.2023)
  5. Discogs, The Sonic-Youth ‎– Sister (пристапено на 18.7.2019)