Кралско село Котроманиќево

Кралското село Котроманиќево е туристичко етно-село во близина на Добој, изградено во привлечна природна средина, веднаш до главниот пат што води од Добој до Дервента.

ПозицијаУреди

Кралското село Котроманиќ се наоѓа 40 километри од Добој, главниот пат кој ги поврзува планините Озрен и Вучијак со рамнините Посавина. Селото е изградено на брегот на Величанка, река која е исклучително богата со рибја фауна и школки (што сведочи за неговата чистота), а целата област го прави природен амбиент идеален за одмор и рекреација.[1] Во непосредна близина на Котроманиќевo, во селото Ритешиќ во Вучијак (Зворничко-тузланска епархија), се гради првиот манастир на св. Матрона во Москва, а воедно и првиот манастир во Република Српска е посветен на руски светец.[2]

Објекти на комплексотУреди

Кралското село е изградено користејќи првенствено природни материјали, при што примарна цел е да биде место кое се враќа со својата содржина и понуда во време кога српското кралско семејство Котроманиќи владеело со територијата на праисториската Босна, со што се потсети на животот на предците и нивната приврзаност кон нивната татковина. Со бројни детали собрани во оваа област, реплики на средновековни објекти, голем број куќи и колиби, рекреативни објекти и рекреација, кралското село е еден од туристичките бисери на Република Српска.[3]

АктивностиУреди

Активности кои можат да се реализираат како дел од посетата на кралското село Котроманиќево се бројни. Поаѓајќи од прошетка низ недопрената природа на Вучијак, па сè до средновековните тврдини во околината сместена во општините Добој, Модрича, Маглај и Тешањ. Она што е еден вид печат на ова етно-село е организирањето на витешки и средновековни вечери, кои го поттикнуваат животот на Котроманиќ, како и организиран лов со локални здруженија, ловечки собири, риболов на Босна, Величанка и Укрина, параглајдерство во Озрен, возење на велосипед покрај Преслица, Озрен, Вучијак и Крњина, како и голем број спортски активности.[4]

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Етно-село Котроманићево“. Туристичка организација Републике Српске. Посетено на 19 јули 2016.
  2. „Први манастир Свете Матроне Московске“. Епархија зворничко-тузланска. Архивирано од изворникот на 11 октомври 2014. Посетено на 19 јули 2016.
  3. „Етно-село Котроманићево“. visitmycountry.net. Посетено на 19 јули 2016.
  4. „Додатна понуда“. Краљевско село Котроманићево. Посетено на 19 јули 2016.

Надворешни врскиУреди

Официјално семрежно место на Котроманиќево