Босна (река)

река во Босна и Херцеговина
За други значења на поимот „Босна“ видете Босна (појаснување).

Реката Босна е третата најголема река во Босна и Херцеговина и се смета за една од главните реки во државата, заедно со Неретва, Врбас, Сава, Уна и Дрина. Реката Босна има должина од 271 км. За време на Римското Царство реката се нарекувала Bosona.

Босна
Bosna
River Bosna.jpg
Реката Босна во центарот на Високо.
ЗемјаБосна и Херцеговина
Слив
Главен изворБосна и Херцеговина
УстиеВрело Босне
Физички особености
Должина271 km
Босна
Bosna
“ на Ризницата

НаводиУреди

ПоврзаноУреди