Коњите на Свети Марко

Триумфалната Квадрига или Коњите на Свети Марко претставуваат антички бронзени статуи кои се поставени на фасадата од базиликата Свети Марко во Венеција, Италија.

Коњите на Свети Марко
Horses of Basilica San Marco bright.jpg
Оригиналните статуи
Општи податоци
ГрадВенеција
ЗемјаИталија

Тие биле поставени пред катедралата во 1254 година. Претходно, тие долго време биле изложени во хиподромот на Цариград. Но во текот на 1204 година, дуждот Енрико Дандоло ги испратил истите во Цариград, како дел од големиот грабеж кој се случил по заземањето на Цариград од страна на крстоносците.

Во времето на Наполеон Бонапарт, тој наредил истите да бидат однесени во Париз во текот на 1797 година, но во текот на 1815 година тие повторно биле вратени во Венеција. По 1990 година, по долга реставрација, коњите биле поставени во музејот Свети Марко, кој се наоѓа во внатрешноста на базиликата. Денешните коњи пред базиликата се копија.