Корушки статистички регион

Корушкиот статистички регион (Словенечки: Koroška regija) — еден од 12-те статистички региони на Словенија. Културно и економско седиште на овој статички регион е градот Словењ Градец, додека пак најголем е Равне на Корушка.

Корушки статистички регион
Koroška statistična regija
Статистички регион
Најголем градСловењ Градец
Површина
 • Вкупна1.040,20 км2 (40,160 ми2)
Население (2011)
 • Вкупно72.494[1]

Според податоците од 2011 година во овој регион живееле 72.494 жители.

Список на општини уреди

  • Градска општина:
Градска општина Грб Површина Население (2011)
Словењ Градец   173,70 км2 16.811
  • Општини:
Општина Грб Површина Население (2011)
Вузеница   50,10 км2 2.720
Дравоград   105,00 км2 9.038
Межица   26,00 км2 3.665
Мислиња   112,00 км2 4.693
Мута   38,80 км2 3.508
Подвелка   103,90 км2 2.552
Преваље   58,10 км2 6.844
Равне на Корушка   63,40 км2 11.621
Радље на Драва   93,90 км2 6.265
Рибница на Похорје   59,30 км2 1.232
Чрна на Корушка   156,00 км2 3.545

Наводи уреди