Константин Кавасила

(Пренасочено од Константин II Кавасила)

Константин Кавасила бил византиски свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот по 1250 до 1263 година[2]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

Macedonian cross.svg
Константин II
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Konstantinos Cabasilas Ohrid Perivleptos.jpg
Архиепископ од околу 1250
Архиепископ до 1263[1]
Претходник Сергеј
Наследник Јаков I
Роден 13 век
Починал 13 век
Други архиепископи со име Константин

Тој бил роден во Илирија, најверојатно на територијата на Епирското деспотство. Пред да застане на охридскиот трон, тој бил епископ во градот Струмица, поточно во водочкиот манастир[3] и митрополит во Драч.

НаводиУреди

  1. „Црквата Свети Јован Богослов- Канео“. www.ohrid.org.mk. конс. 2 јануари 2011. 
  2. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. 
  3. „Познати цркви и манастири“ (Македонски). конс. 2 јануари 2011.