Јаков Проархиј

Јаков Проархиј бил византиски свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот по 1263 до 1280 година[1]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

Macedonian cross.svg
Јаков Проархиј
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од 1263
Архиепископ до околу 1280
Претходник Константин II
Наследник Генадиј
Роден 13 век
Починал 13 век
Други архиепископи со име Јаков

За неговото дело е малку познато, но е споменет од страна на константинополскиот патријарх Јоан XI и Никифор Влемид. Поради ова, тој се смета дека бил близок соработник на Римокатоличката црква. По завршувањето на неговата служба во Охрид, тој заминал за Атон.

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.