Константин Кавасила

Константин Кавасила бил византиски свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот по 1250 до 1263 година[2]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

Константин II
Архиепископ од околу 1250
Архиепископ до 1263[1]
Претходник Сергеј
Наследник Јаков I
Роден 13 век
Починал 13 век
Други архиепископи со име Константин

Тој е роден во Илирија, најверојатно на територијата на Епирското Деспотство. Пред да застане на охридскиот престол, тој бил епископ во градот Струмица, поточно во водочкиот манастир[3] и митрополит во Драч.

Наводи уреди

  1. „Црквата Свети Јован Богослов- Канео“. www.ohrid.org.mk. Архивирано од изворникот на 2009-05-04. Посетено на 2 јануари 2011.
  2. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.
  3. „Познати цркви и манастири“. Архивирано од изворникот на 2010-03-27. Посетено на 2 јануари 2011.