Конрад Цузе (германски: Konrad Zuse; 22 јуни 1910 - 18 декември 1995) — германски научник - пронаоѓач на сметачот.

Конрад Цузе во 1992 г.

Го конструирал првиот електронски сметач во светот под назив ZUSE Z3, во 1941 година. Бидејќи Германија беше во војна, оваа новина не можеше веднаш да се презентира. Едно независно истражување во САД доведе до конструирање на сличен апарат во 1944 година под називот Марк1.