Кичевско-мавровски народноослободителен партизански одред

Кичевско-мавровски народноослободителен партизански одред е партизанска единица на Народоослободителната војска на Македонија.

Кичевско-мавровски партизански одред
Активна21 мај 1943 - 23 септември 1943
БиткиНОБ

Одредот е оформен на 21 мај 1943 година, од 46 борци од Мавровско-гостиварскиот народноослободителен партизански одред „Кораб“, Кичевскиот народноослободителен партизански одред „Козјак“ и Крушевскиот народноослободителен партизански одред „Питу Гули“. Партизаните на одредот влегуваат во судири кај селото Сливово на 23 мај, Невестински гроб на 30 мај, Пресека на 14 јуни, Карбуница на 20 јуни, и други. Откако одредот брои 70 борци, во текот на јули 1943 година разделен е на Мавровско-гостиварски народноослободителен партизански одред (први кичевски народноослободителен одред) и Кичевски народноослободителен одред (втор кичевски народноослободителен одред). На 23 септември 1943 година одредот влегува во рамките на Кичевскиот народноослободителен баталјон[1].

КомандантиУреди

НаводиУреди

  1. Македонска енциклопедија, МАНУ, Скопје, 2009, стр. 697.