Киро Дојчиновски

Политичар од Македонија

Киро Дојчиновски (Велмевци, Демирхисарско, 19 август 1937) беше југословенски и македонски историчар.

Киро Дојчиновски
Роден(а)19 август 1937
Велмевци, Демирхисарско, Југославија
Починал(а)6 јуни 2014
ОбразованиеУниверзитет Св. Кирил и Методиј
Занимањеисторичар и политичар

Животопис уреди

Дојчиновски е роден во 1937 година во демирхисарското село Велмевци. Завршил Филозофски факултет на Универзиитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје. Магистрирал во Загреб, а докторирал на темата „Културното наследство на Македонија преку пишаниот збор“ во Сараево. Бил раководител на Македонска библиографија во НУБ „Св. Климент Охридски“, бил директор на Државниот архив на Македонија[1], бил Претседател на Дирекцијата за култура и уметност во град Скопје и бил пратеник во Собранието на Македонија (2002 - 2006)[2].

Библиографија уреди

Дојчиновски има напишано над десет книги, некој негови, некој напишани со други соавтори :

 • “Скопје низ вековите“ првпат издадена 1994
 • “Занаетите и еснафите во Скопје“ првпат издадена 1996
 • “Актуелни задачи на архивите во времето на транзицијата“ првпат издадена 1996
 • “Старата Скопска чаршија“ првпат издадена 1996
 • “Творештвото на браќата Манаки-зборовник“ првпат издадена 1996
 • “Настаните на Скопското Кале,7 јануари 1945-документи“ првпат издадена 1997
 • “Занаетчиска комора на Скопје“ првпат издадена 1997
 • “Скопје во НОВ 1941-1945, книга 1“ првпат издадена 1997
 • “Македонија низ вековите“ првпат издадена 1999
 • “Скопје-Паралели“ првпат издадена 1999
 • “Тие му дадоа белег на векот“ првпат издадена 2000
 • “Запаметено минато“ првпат издадена 2001
 • “Документи за воената организација во Македонија 1941-1944, книга 1“ првпат издадена 2001
 • “Комуналниот систем и локалната самоуправа во Скопје 1944-2005“

Наводи уреди

 1. Makedonski arhivist (16. изд.). Društvo na arhivskite rabotnici i arhivite vo SR Makedonija.
 2. „Пратенички состав“. Собрание на Македонија. Посетено на 2011-01-12.