Киевски политехнички институт

Киевскиот политехничкиот институт (украински: Київський політехнічний інститут) е државен универзитет кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Киевски политехничкиот институт
Київський політехнічний інститут
KPI-1st building-stairs.jpg
Виддржавен
Основан1898
РекторМихајло Згуровски
Административен кадар
2500
Студенти41700
МестоKiev, Украина
Кампус395 acres (1.60 km2)
http://kpi.ua/
NTUU KPI logo.png

Институт бил основан во 1898 година. Во тоа време имало четири одделенија, механика, хемија, земјоделство и градежништвото. На институтот се запишале 360 студенти. Водечките руски научници како Дмитриј Менделеев, Николај Жуковски и Климент Тимирјазев дале значителен придонес во основањето на институтот.

Виктор Кирпичов станал првиот ректор на институтот. Во јануари 2012 година Webometrics го рангирал на 957 место од вкупно 20.300 универзитети во светот[1].

НаводиУреди