Кибрисли Мехмед Емин-паша

Кибрисли Мехмед Емин-паша ( 18131871) – отомански државник со турско кипарско потекло, кој на местото голем везир бил трипати за време на владеењето на султанот Абдул Меџит I.

Мехмед Емин
Роден(а)1813
Никозија, Кипарски Ејалет, Отоманско Царство
Починал(а)1871
Националностотоманска

Тој бил приврзаник на реформирање на Османлиското Царство во уставна монархија. Тој починал пред првиот отомански устав да биде донесен.

Претходник
Мустафа Наили-паша
Голем везир
30 мај 1854 - 24 ноември 1854
Наследник
Коџа Мустафа Решит-паша
Претходник
Мехмед Емин Али-паша
Голем везир
8 октомври 1859 - 24 декември 1859
Наследник
Мехмед Рушди-паша
Претходник
Мехмед Рушди-паша
Голем везир
24 мај 1860 - 6 август 1861
Наследник
Коџа Мустафа Решит-паша