Кенитра (на арапски: القنيطرة, транслитерација: Ал-Конаитирах, со значење "малиот мост") е град во Мароко, порано познат како Порт Љаутеј. Градот е пристаниште на реката Себу и има околу 359,142 жители (според попис од 2004). Кенитра е главен град на регионот Гарб-Чрарда-Бени Хсен.

Градот бил основан во 1912 година како француско воено пристаниште. Бил преименуван во Кенитра во 1956 кога Мароко стана независен.

Надворешни врскиУреди