Келадион Александриски

Келадион Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 152 до 166 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.

Келадион Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен152
Службата завршила166
ПретходникМаркијан
НаследникАгрипин
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија