Агрипин Александриски

Агрипин Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 167 до 178 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.

Агрипин Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен167
Службата завршила178
ПретходникКеладион
НаследникЈулијан
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија