Маркијан Александриски

Маркијан Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 142 до 152 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.

Маркијан Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен142
Службата завршила152
ПретходникЕвмениј
НаследникКеладион
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија