Александриска црква

појаснителна страница на Викимедија

Александриската црква е црква чие седиште се наоѓа во Египет, и на чие чело стои епископ со титула Патријарх на Александрија. Таа во текот на минатото претставувала една од четирите т.н. апостолски цркви, заедно со оние во Рим, Антиохија и Ерусалим. Подоцна кон овој список била додадена и константинополската црква.

Александриската црква била основана од страна на апостол Марко во 42 година)[1] , и во следните векови претставувала седиште на христијанската црква во Африка.

Од Александриската црква, во текот на историјата биле создадени три цркви:

Наводи уреди

  1. Eusebius of Caesarea, the author of Ecclesiastical History in the fourth century, states that st. Mark came to Egypt in the first or third year of the reign of Emperor Claudius, i.e. 41 or 43 A.D. "Two Thousand years of Coptic Christianity" Otto F.A. Meinardus p28.


Пентархија
Римски папа во Рим
(1 век)
патријарх Александриски во Александрија
(1 век)
патријарх Антиошки во Антиох
(1 век)
патријарх Ерусалимски во Ерусалим
(1 век)
патријарх Цариградски во Истанбул
(4 век)