Ка или Секен[1][2] бил прадинастички фараон на Горен Египет. Владеел со Абидос и бил погребан во Ум ел-Каб. Тој најверојатно бил директниот наследник на Ири-Хор и бил наследен од Нармер. Ка бил првиот египетски крал со серех.

Имиња на кралот Ка и кралицата Ха на тегла.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Rice, Michael (1999), Who's Who in Ancient Egypt, Routledge, стр. 86.
  2. Jürgen von Beckerath: Handbuch der ägyptischen Königsnamen, Münchner ägyptologische Studien, Heft 49, Mainz : P. von Zabern, 1999, ISBN 3-8053-2591-6, available online Архивирано 22 декември 2015 г. see p. 36-37