Горен Египет (арапски: صعيد مصر или „земја на трските“)[1] е древна држава и регион во долниот тек на Нил. Се протегала од првиот катарак кај Асуан до денешен Каиро. Низводно од Горниот Египет се наоѓал Долен Египет.

Мапа на Горниот Египет

Во денешен Египет, областа на долината на Нил помеѓу Асјут и оазата Фајум јужно од Каиро, се нарекува Централен Египет.

Во прединастичкиот период (до 3100 п.н.е.), Горниот и Долниот Египет биле две кралства. Горниот египетски фараон Менес ги обединил во една држава. Така започнала историјата на династичкиот Египет. За времето на фараонот, Горниот Египет бил поделен на 22 номи (видете ја картата). Главниот град на Горниот Египет бил Тинис, а во времето на Птоломеј тоа било градот Птоломејас.

Симболите на Горниот Египет се бела круна и растението лотос. Белата круна на фараонот го симболизира Горниот Египет, а црвената го симболизира Долниот.

Наводи

уреди
  1. Ermann & Grapow 1982, Wb 5, 227.4-14.

Надворешни врски

уреди