Катедрала Свети Јаков (Шчеќин)

катедрала во Шчеќин, Полска

Катедралата Свети Јаков (полски: Bazylika archikatedralna św. Jakuba w Szczecinie) е црква во Шчеќин, Поморско Војводство, Полска. Црквата била изградена од страна на населението на градот, по моделот на црквата Пресвета Богородица во Либек. Овој храм е најголемиот во Померанија (Поморје). Во времето на реформацијата, таа била евангелистичка црква. Во 1677 година црквата била разрушена од војната во тоа време, а во периодот од 1690 до 1693 година била повторно изградена. Исто така црквата била опожарувана, рушена и слично во времето на Втората светска војна, но по крајот на истата повторно била санирана. Денеска, таа е римокатолички храм.

Катедрала Свети Јаков
Bazylika archikatedralna św. Jakuba w Szczecinie
Jakobskathedrale or also Jakobikirche
0910 Bazylika archikatedralna św Jakuba Szczecin.jpg
Основни податоци
МестоШчеќин, Поморје, Полска
Припадностримокатолицизам
Статусактивна

НаводиУреди


Координати: 53°25′30″ N; 14°33′18″ E / 53.425° N; 14.555° E / 53.425; 14.555