Каталог на маглини

Каталог на маглини (англ. Catalogue of Nebulae) — астрономски каталог од англискиот астроном Вилијам Хершел, објавен во 1786 г. Подоцна каталогот е двојно проширен со наодите на неговиот син, Џон Хершел и објавен како „Општ каталог на маглини и јата“. На ова подоцна се надополнува и Ј.Л.Е. Дрејер, па го издава неговиот „Нов општ каталог“ (NGC) - прирачно дело што се користи и ден денес од астрономите ширум светот.[1]

Наводи

уреди
  1. Hellemans, Alexander; Bunch, Bryan (1988). The Timetables of Science. New York, New York: Simon and Schuster. стр. 236. ISBN 0671621300.

Поврзано

уреди