Карло Џезуалдо (ит.Carlo Gesualdo), бил познат и како Џезуалдо да Веноза (Веноза, 8 март 1566Џезуалдо, 8 септември 1613) бил италијански композитор.

Карло Џезуалдо

Џезуалдо бил познат по хорската музика или таканаречена полифонична музика, компонирал мадригали и црковна музика, музички родови со кои, на некој начин, бил пред своето време. Како свои учители по музика ги имал Помпонио Нена, Џовани Макве, Стефано Фелис, Скипион Стела и други извонредни музичари од своето време.

Надворешни врски уреди