Карлинг

зимски спорт

Карлинг е спорт во кој играчите со помош на четка лизгаат осум камени кугли (изворно: stones) на лист мраз кон целната област која е сегментирана во четири концентрични кругови, што поблиску до средината на куќата, означени како кругови на површина од мраз. Водачот на екипата (lead) прв ги фрла своите две камени кугли спрема средината на куќата, додека вториот и третиот, едноставно се нарекуваат (second и third), a последниот фрла скипер кој воедно е и капитен на екипата.[2] Керлингот е шкотски национален спорт кој се проширил во Канада, САД, Шведска, Швајцарија, Норвешка, Данска, Германија и Франција, стои во натписот на лизгачкиот камен, кој седум децении чекал на олимписко признање. Карлингот е официјално зимски олиписки спорт дури од Зимските олимписки игри од 1998 година.

Карлинг
Карлинг во текот на Канадското државно првенство во 2005 година
Највисоко владеечко телоСветска Карлинг Федерација
Прекар(и)Шахот на мраз, The Roaring Game
ПочетокОколу доцниот среден век во Шкотска
Регистрирани играчиest. 1,500,000[1]
Карактеристики
КонтактенНе
Членови на екипата4 или 3 во тим и мешани двојки
Мешани половиYes; see мешан карлинг
КатегоризацијаПрецизност и точност
ОпремаCurling brooms, stones (rocks), curling shoes
ТеренCurling sheet
ОлимпискиПрв настан на зимските олиписки игри во 1924 година (Retroactively made official in 2006).
Demonstration sport in 1932, 1988 and 1992.
Официјално признат како зимски олиписки спорт на ЗОИ 1998 година.
ПараолимпискиOfficially added in 2006.
See Wheelchair curling
Карлинг Пиктограмот
Наменски изградено езерце за Карилнг во Колзиум, Килсит, Шкотска

Називот на играта настанал спрема звукот на фрлениот камен – -{the roaring game}-. Автор на првите пишани траги за карлингот е шкотот Џон Макуксин кој во февруари 1540 година, забележал еден тогашен двобој на мраз. Првите правила на карлингот ги објавил клубот Дудингсон во 1813 година. Светските првенства во машка конкуренција се играт од 1959 година, а во женска од 1979 година.

»Каменот« со кој се игра карлингот е направен од гранит и тежи околу 20 килограми.[3][4]

Надворешни врски уреди

  1. „Curling Makes Gains in U.S. Popularity“. Yahoo! Sports. 19 November 2011. Архивирано од изворникот на 2014-03-02. Посетено на 2017-10-15.
  2. Wetzel, Dan (19 February 2010). „Don't take curling for granite“. Yahoo! Sports. Посетено на 4 August 2012.
  3. 'Chess on ice'. Princeton Allumni Weekly. 28 January 2009. Посетено на 10 October 2010.
  4. „Chess on ice“. The Curling News. 22 June 2007. Посетено на 10 October 2010.