Гедик Ахмед-паша

Гедик Ахмед-паша (? - починал на 18 ноември 1482 во Одрин) — османлиски државник и голем везир на империјата во периодот од 1474 до 1477 година. Денеска не е познато неговото потекло, но според некои историчари имал грчко или српско потекло[1][2].

Гедик
Ахмед
паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
1474–1477
Монарх Мехмед II
Претходник Махмуд-паша Ангеловиќ
Наследник Караманли Мехмед-паша
Лични податоци
Починал(а) 18 ноември 1482
Одрин
Националност Отоманска
Вероисповед исламска
Потекло грчко или српско
Воена служба
Припадност  Османлиско Царство
Род  Османлиска војска
 Османлиска морнарица
Чин капудан-паша
Битки/војни Опсада на Родос (1480)
Османлиска инвазија на Отранто

Гедик Ахмед-паша претходно бил командант на морнарицата во времето на Мехмед II и Бајазид II. Под негово водство во Анадолија бил покорен последниот румски бејлик Караманија. Исто така учествувал во војната со Венеција во 1475 година а бил испратен и да помогне на Кримското Ханство во нивната војна со Џенова, каде го покорил грчкото кнежевство Теодоро. По овој настан Кримското Ханство влегло во сферите на влијание на Османлиското Царство. Гедик учествувал и во нападите на италијанските острови, имал неуспешен напад на Родос во 1480 година. Во негово време биле убиени 800 христијани кои одбиле да го прифатат исламот.

НаводиУреди

  1. Stavrides, Théoharis (August 2001). The Sultan of Vezirs: The Life and Times of the Ottoman Grand Vezir Mahmud Pasha Angeloviu (1453-1474) (Ottoman Empire and Its Heritage Series, Volume 24). Brill Academic Publishers, Inc. стр. 65. ISBN 90-04-12106-4.
  2. Heath W. Lowry (2003). The Nature of the Early Ottoman State. SUNY Press. стр. 116. ISBN 978-0-7914-8726-6. Посетено на 20 February 2013.
Политички функции
Претходник
Махмуд-паша Ангеловиќ
Голем везир на Османлиското Царство
1474–1477
Наследник
Караманли Мехмед-паша