Исак Паша (турски: İshak Paşa; најверојатно 1469 — 1497 во Солун) — османлиски државник и генерал, а подоцна и Голем везир на Отоманското Царство.[1]

Исак
Паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
1469–1472
Монарх Мехмед II
Претходник Рум Мехмед-паша
Наследник Махмуд-паша Ангеловиќ
На должноста
1481–1482
Монарх Бајазит II
Претходник Караманли Мехмед-паша
Наследник Коџа Давут-паша
Лични податоци
Починал(а) 1497
Солун
Националност Отоман
Воена служба
Припадност  Османлиско Царство

Потекло уреди

Жан Клод Фаверијал открива дека Исак-паша бил Албанец.[2] Халил Иналчик верува дека Исак-паша е создаден преку помешување на неколку отомански Исак-паши (особено Исак бин Абдула и Исак бин Ибрахим) и Исак Беј.[3] Помешувањето може да се покаже со изјавата на Белтачи дека Исак-паша бил со хрватско или грчко потекло и дека служел на тројца различни султани.[3]

Кариера уреди

Неговиот прв мандат како голем везир бил во владеењто на Мехмед II („Освојувачот“). Во текот на овој мандат ги префрлил туркменските народи од градот Аксарај во новоосвоениот Цариград со цел да го насели градот, кој изгубил дел од неговото поранешно население пред падот во 1453 година. Четвртот на градот каде се населиле луѓето од Аксарај е наречен со истото име.[4]

Неговиот втор мандат бил во владеењето на Бајазит II. Починал во 1497 година во Солун.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Radushev, Evg (2003). Inventory of Ottoman Turkish documents about Waqf preserved in the Oriental Department at the St. St. Cyril and Methodius National Library. Sv. sv. Kiril i Metodiĭ. стр. 228.
  2. Faveyrial, Jean-Claude (1888). Histoire de l'Albanie (француски). archives of the House of the Lazarite Missionaries in Paris. стр. 215.[1] Архивирано на 23 декември 2014 г.
  3. 3,0 3,1 Théoharis Stavrides (2001). The Sultan of Vezirs: The Life and Times of the Ottoman Grand Vezir Mahmud Pasha Angelović (1453-1474). BRILL. стр. 64. ISBN 978-90-04-12106-5. Посетено на 24 September 2013.
  4. Ayhan Buz: Osmanlı Sadrazamları, Neden Kitap, İstanbul, 2009, ISBN 978-975-254-278-5 P.22
Политички функции
Претходник
Рум Мехмед-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1469–1472
Наследник
Махмуд-паша Ангеловиќ
Претходник
Караманли Мехмед-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1481–1482
Наследник
Коџа Давут-паша