Камионџии

Југословенска ТВ серија од 1972 г.

Камионџии е југословенска ТВ серија од 1972 година година од Гордан Михиќ. Премиерата се емитува на ТВ Белград, во периодот од 13 јануари да 17 март 1973 година

Камионџије
Жанр

комедија

Формат

Телевизиска серија

Автор

Гордан Михиќ

Издавач

ТВ Београд

Сценарио

Гордан Михиќ
Мило Џукановиќ

Режија

Мило Џукановиќ

Улоги

Миодраг Петровиќ Чкаља
Павле Вуисиќ
Славка Јериниќ
Боривое Јовановиќ
Радмила Савичевиќ

Музичка тема

„Камион шестотон“

Земја

врска=|алт=|граничник|23x23пкс СФРЈ

Јазик

српски

Број сезони

1

Број епизоди

10.

Времетраење

52 минути

Продукција

ТВ Београд

Дистрибуција

ТВ Београд

Емитување
Емитер

РТБ 1

Прво прикажано на

РТБ 1
Премирно
прикажување


13 јануари 1973. — 17 март 1973.

Профил на ИМД

Поради големата популарност на серијата, снимени се додатоци на филмот, „Паја и Јаре“ од 1973 година, ТВ серијата „Камионџии повторно возат“ во 1983 година и филмoт „Камионџии повторно возат“ 1984 година. 

Епизоди уреди

Реден број Назив на епизода Премиерно емитување
1 Основна школа 13. јануари 1973.
2 Код Боже Зеца 20. јануари 1973.
3 Мед и млеко 27. јануари 1973.
4 Кафана „Стара мачка“ 3. февруари1973.
5 Твоји смо, тато 10. февруари 1973.
6 Ге-геовци 17. февруари 1973.
7 Велике паре 24. февруари 1973.
8 Затвор 3. март 1973.
9 Поново у клупи 10. март 1973.
10 Екскурзија 17. март 1973.

Улоги уреди

Глумец Улога
Миодраг Петровиќ - Чкаља Живадин Јариќ-Јаре (10 еп. 1973)
Павле Вуисиќ Павле Чутура- Паја ( 10 еп. 1973)
Славка Јеривиќ Илинка Ари (9 еп. 1973)
Боривое Јовановиќ  татко на Јаре (7.еп 1973)
Радмила Савичевиќ Виолета (6 еп. 1973)
Радмила Гутеша Учителка по српски јазик, (3 еп. 1973)
Милутин Бутковиќ Милорад Алексиќ Поскок ( 2еп. 1973)
Александар Гавриќ Директорот Костиќ (2 еп. 1973)
Жарко Митровиќ Тиосав (2 еп. 1973)
Зорица Јовановиќ Пејачот (2 еп. 1973)
Живоин Жика Миленковиќ Божа Зец (2 еп. 1973)
Еуген Вербер  Матковиќ (2 еп. 1973)
Душан Петровиќ (2 еп. 1973)
Добрила Илиќ (2 еп. 1973)
Надја Милановиќ  (2 еп. 1973)
Воислав Мичовиќ Петар Андриќ (2 еп. 1973)
Мира Динуловиќ Девојката со шамија на главата (2 еп. 1973)
Надежда Брадиќ  Костадинка (2 еп. 1973)
Мило Мирановиќ  Миладин Пешиќ (2 еп. 1973)

Надворешни врски уреди