Миодраг Петровиќ - Чкаља

Миодраг Петровиќ - Чкаља (Крушевац 1 април 1924 - Белград, 20 октомври 2003), српски актер и комичар.

Миодраг Петровиќ - Чкаља е познат по своите улоги во театарски претстави, во повеќе од 25 филмови и 32 хумористични телевизиски серии меѓу кои најпознати се „Музеј на восочните фигури“, „Сервисна станица“, „Сачулатац“ и сериите „Камионџии“, „Жежок ветер“ и „Подобар живот“.