Калика (месечина)

месечина на Јупитер

Калике /ˈkælk/, исто така познато како Jupiter XXIII, е повратно неправилна месечина на Јупитер. Откриен е од тим астрономи од Универзитетот на Хаваи предводен од Скот С. Шепард во 2000 година и ја доби привремената ознака „S/2000 J 2' .[1]

Калике
Калике снимен со Телескоп Канада-Франција-Хаваи во декември 2001 година
Откривање 
ОткривачСкот С. Шепард
Дејвид К. Џуит
Јанга Р. Фернандес
Јуџин А. Мањер
Откриено воОпсерваторија Мауна Кеја
Откриено23 ноември 2000 година
Ознаки
Изговор/ˈkælk/
Наречена по
Καλύκη Kalykē
S/2000 J 2
Орбитални особености 
Епоха 27 април 2019 година (ЈД 2458600,5)
Лак на набљудување16,34 година (5.967 дена)
Предлошка:Цвт
Занесеност0.3028225
–766.61 д
63.16063°
0° 28м 10.57с / day
Наклон165.93730° (до еклиптиката)
132.43876°
323.78885°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
6,9 ± 1,3 км
Албедо0,029 ± 0,014
21.8
15.4

Од инфрацрвените термални мерења со WISE вселенското летало, албедо на Калик се мери со 2,9%, што одговара на пречник од 6,9 километри. Кружи околу Јупитер на просечно растојание од 23.181.000 km за 766,61 дена, со наклонетост од 166° до еклиптиката (165° до екваторот на Јупитер), во повратна насока и со ексцентричност од 0,2140.

Именуван е во октомври 2002 година по грчката митолошка фигура Калике или Калице.

Kalyke observed by the ВИСЕ 2010

Припаѓа на Групата Карме, составена од неправилни повратни месечини кои кружат околу Јупитер на растојание помеѓу 23 и 24 Gm и на наклон од околу 165°.

Наводи уреди