Ислам Најдени

Ислам Саид Најдени (албански: Islam Said Najdeni; Дебар, 1864 - 1903) бил основоположник на првото училиште на албански јазик во Дебар. Висока школа завршил во Истанбул, каде што првпат контактирал со познатите интелектуалци Наим и Сами Фрашери. Објавил еден буквар на албански јазик на гегски дијалект[1].

НаводиУреди

  1. Avzi Mustafa, Figura mёsuesish shqiptarё, Tetovё,1995