Лабораторија — место што овозможува контролирани услови за научни и технолошки истражувања, опити и мерења. Лабораториски услуги може да бидат понудени во многу ситуации: медицински испитувања, регионални и национални центри за стандардизација итн.

Лабораторијата Дипломиран институт за биологија на рак на Медицинскиот универзитет во Кина

Лабораторијата како мотив во уметноста и во популарната култура уреди

  • „Вселенска лабораторија“ (Spacelab) - песна на германската група „Крафтверк“ (Kraftwerk) од 1978 година.[1]

Наводи уреди