Шише

сад за течности

Шише или флаша[1] (разговорно) — стаклен или пластичен сад со стеснет врат за чување течности.[2] Обликот му е таков да има проширено тело, стеснето грло и отвор на врвот од грлото. Шишето е наменет првенствено за држење течност. Шишето може да биде направено и од пластика или метал, додека слични садови од други материјали во македонскиот јазик ретко се именуваат како шише. Содржината што се чува во шишето претежно е течна или полутечна, како што се вода, млеко, {{алкохолни пијалаци|алкохолни]] или безалкохолни пијалаци, зејтин, лекови, мастило и слично. Други материјали не е практично да се држат во шише заради неговиот облик и стеснетото грло. За таква намена служат некои други садови слични на шишето, но со проширено грло или без грло, како што е теглата.

Празно шише

Шишето како мотив во популарната култураУреди

  • „Шишиња со долго грло“ (англиски: Long Neck Bottles) - песна на американската рок-група Captain Beefheart And The Magic Band од 1972 година.[3]

НаводиУреди

  1. „флаша“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „шише“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Discogs, Captain Beefheart And The Magic Band ‎– Clear Spot (пристапено на 26.6.2020)