1000 (број)

(Пренасочено од Илјада)

1000 или 1.000 (се пишува: илјада) — природен број кој му следи на 999, а му претходи на 1001.

← 999 1000 1001 →
Кардиналноилјада
Редноилјадити
Факторизација23× 53
Делители1, 2, 4, 5, 8, 10, 20, 25, 40, 50, 100, 125, 200, 250, 500, 1000
Кирилична бројка҂҃
Римска бројкаM
Грчка бројка,Α´
Грчка претставкахилија
Латинска претставкамили
Двоично11111010002
Троично11010013
Четворно332204
Петорно130005
Шестрно43446
Осмеречно17508
Дванаесетеречно11111010002
Дваесетеречно2A020
36-еречноRS36
Тамилски
Кинески
Пенџапски੧੦੦੦
Банкнота од 1000 денари

Во математиката

уреди
 • Децималното претставување на илјада е
  • 1.000еден проследен од три нули во општата нотација ;
  • 1 × 103 — во инженерската нотација, што во овој случај се совпаѓа со :
  • 1 × 103 (точно) — во научната нормализирана експоненцијална нотација ;
  • 1 E+3 (точно) — во научната Е-нотација.
 • SI-претставката за илјада е кило- (крат. к) што се става како претставка на единица, како на пр. метарот, добивајќи километар (км). Истото „к“ се среќава и во други ситуации за да се означат илјади, најчесто во изразување на паричен износ.
 • Збирот на Ојлеровата фи-функција на првите 57 цели броеви изнесува 1000.
 • промил (‰) — дропка што претставува илјадити дел од некој износ.

Време

уреди

Разно

уреди
 • 1000 — поштенски број на потесното градско подрачје на Скопје
 • „Илјадарка“ — банкнота од 1000 денари.
 • во фразеологијата на македонскиот јазик, зборот „илјада“ има преносно значење за многу голем број, како во примерот: „Старите дрвари знаат илјада начини да го соборат брзо дрвото.“[1]

Книжевност

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди