Илија Џаџев (5 октомври 1926 - 14 април 1991) бил македонски поет.

Илија Џаџев
Роден/а5 октомври 1926
Македонија Гевгелија, Македонија
Починат/а14 април 1991
Македонија Гевгелија, Македонија
ЗанимањеПисател Музичар Професор

Роден е во Гевгелија. Завршил Природно-математички факултет, група географија во 1954 година. Работел како професор по географија во гимназијата „Јосиф Јосифовски“ во Гевгелија. Член на „Друштвото на писателите на Македонија“ од 1990 година.

Книжевно творештво Уреди

 • Не (поезија, 1976)
 • Чисти раце (поезија, 1977)
 • Јас бев мал генерал (од бурата на еден парижанец, поезија, 1978)
 • На булеварот нема птици (поезија, 1978)
 • Сонови изгреваат (поезија, 1978)
 • Зорнина (поезија, 1979)
 • Изгрејсвету (поезија, 1979)
 • Коренозрак (поезија, 1979)
 • Светилоносие (поезија, 1980)
 • Образовосхит (поезија, 1980)
 • Гласовековија (поезија, 1980)
 • Погледочест (поезија, 1981)
 • Верножубие (поезија, 1981)
 • Достојносјај (поезија, 1981)
 • Ѕвезда што доаѓа (поезија, 1982)
 • Измамница (поезија, 1982)
 • Надљубов (поезија, 1983)
 • Педесет мои брачни потписи (поезија, 1983)
 • Миропомазание (поезија, 1991)