Изборите се процес на донесување одлуки при кој граѓаните гласаат за кандидатот или политичката партија кој го претпочитаат како свој претставник во претставничкото тело. Во современите демократски системи изборите го претставуваат механизмот преку кој се пополнуваат мандатите во законодавните тела, а понекогаш и во извршните и судските органи. Покрај на државно ниво, избори се спроведуваат и во многу граѓански организации.

Гласачка кутија во Франција
Серијал за Политика:
Подсерии од Политика

Изборите како тема во популарната култура

уреди
  • „Уште едни крвави избори“ (Another Bloody Election) - песна на британската рок-група „Килинг џоук“ (Killing Joke) од 1996 година.[1]

Поврзано

уреди
  1. Discogs, Killing Joke ‎– Democracy (пристапено на 20.5.2020)