Изабела Валоа

Изабела Валоа била француска принцеза и кралица на Англија во периодот од 1396 до 1400 година, како сопруга на Ричард II[1].

Изабела Валоа
Isabelle de Valois.JPG
Кралица на Англија
На престол 1 ноември 1396 – 30 септември 1399
Крунисување 8 јануари 1397
Сопружник Ричард II
1396 - 1399
Шарл Орлеан
1406 - 1409
Деца
Жана валоа
Династија Династија Валоа
Татко Шарл VI Лудиот
Мајка Изабела Баварска

Таа е родена во Париз на 9 ноември 1389 година, како ќерка на францускиот крал Шарл VI и принцезата Изабела Баварска. На својата шестгодишна возраст, таа била омажена за англискиот крал Ричард II, како знак за потпишување на мировен договор помеѓу Англија и Франција. По смртта на Ричард II во 1400 година, новиот крал Хенри IV ја принудил Изабела да го напушти Виндзор.

По смртта на Ричард, Хенри IV предложил таа да се омажи со идниот крал, а свој син, Хенри VI. Но Изабела ја одбила таа понуда, по кое била затворена во манастир, а по извесно време се вратила во Франција.

Во 1406 година таа се омажила за Шарл Орлеан. Починала на 19 години за време на раѓањето на својата единствена ќерка, Жана.

НаводиУреди

  1. A Historical Dictionary of British Women, (Routledge, 2003), 240.