Иван Мелников

Иван Александрович Мелников (руски: Иван Александрович Мельников) (4 март 1832 – 8 јули 1906) бил руски баритонски оперски пејач.

Иван Мелников, 1890-ти

Рани години и обукаУреди

Мелников бил обучуван како хор во младоста. Во 1861 година, тој започнал да учи со Гаврил Ломакин и учествувал од 1862 до 1866 година на концертите на Слободното музичко училиште, диригирани од Ломакин. Мелников ги продолжил студиите во Милано кај мајсторот за бел-канто, Е.Репето.[1]

КариераУреди

Во 1867 година, Мелников направил триумфално деби во Санкт Петербург на театарот „Марински“, играјќи ја улогата на Рикардо во ''Јас путирани" на Белини. Мелников редовно се појавувал во Марински, и во странска и во руска улога, и бил првиот толкувач на повеќе од десетина улоги во руската опера. Мелников пееl во секоја опера од Петар Илич Чајковски, освен во Јоланта, создавајќи улоги во четири опери на Чајковски: принцот Вјазмински во Опричник“ (1874), ѓавол во Черевички (1886), принц Курљатев во „Волшебникот“ (1887) и Томски во „Волшебникот“ (1887) Кралицата на лопати (1890).[1]

Забележителни улогиУреди

 
Мелников како цар Борис во Борис Годунов (1874)
 
Мелников во насловната улога на Вилијам Ратклиф (1869)
 • Амонасро во Аида (Џзепе Верди)
 • Цар Борис во Борис Годунов (Мусоргски)
 • Ѓаволот во Черевички (Чајковски)
 • Демонот во демонот (Рубинштајн)
 • Принцот Никита Курљатев во „Волшебникот“ (Чајковски)
 • Принцот Јуриј Иванович Токмаков во „Слугинката на Псков“ (Николај Римски-Корсаков)
 • Каленик во мајска ноќ (Римски-Корсаков)
 • Васил Кочубеј во Мазепа (Чајковски)
 • Принцот Игор во принцот Игор (Бородин)
 • Принцот Вјазмински во Опричник“ (Чајковски)
 • Томски во „Кралицата на лопати“ (Чајковски)
 • Милер во Русалка (Александар Даргомижски)
 • Руслан во Руслан и Људмила (Михаил Глинка) Тој го опиша славниот критичар Владимир Стасов како „најголемиот од Русланите“.[1]
 • Вилијам Ратклиф во Вилијам Ратклиф (Цезар Куи)
 • Волфрам во Танхојзер (Рихард Вагнер)

Белешки и наводиУреди

 1. 1,0 1,1 1,2 Macy, Laura Williams. The Grove Book of Opera Singers pp. 316-317. Oxford University Press: New York, 2008

Надворешни врскиУреди