Винченцо Белини

италијански оперски композитор

Винченцо Белини (Катанија, 1 ноември 1801 - Париз, 24 септември 1835), италијански оперски композитор[1][2].

Тој е творец на италијанскиот оперски стил наречен белканто. Најпознати негови опери се „Норма“, „Месечарка“, „Пуританци“, „Капулети и Монтеки“ и други[3],[4].

Винченцо Белини

Наводи уреди

  1. The Editors of Encyclopædia Britannica, "Vincenzo Bellini, Italian Composer", Encyclopædia Britannica, 15 January 2018.
  2. Lippmann & McGuire 1998, стр. 389
  3. „Vincenzo Bellini Italian composer“. Архивирано од изворникот на 2021-02-11. Посетено на 2021-02-04.
  4. „Vincenzo Bellini“. Архивирано од изворникот на 2021-01-21. Посетено на 2021-02-04.