Иван Јованоски (1 ноември 1913 во Никодин, Прилепско15 ноември 1944 во Туин, Кичевско) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

Животопис уреди

По занимање бил земјоделец. Кон Народноослободителната војска на Македонија се приклучил на 20 август 1944 година. Бил борец во состав на Втората македонска ударна бригада.[1]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Б. Најдоски, м-р Јован (1984). Институт за тутун - Прилеп - 60 годишен јубилеј. Прилеп: Институт за тутун - Прилеп. стр. 15.