Зилтски дијалект или зелриншкидијалект на севернофризискиот јазик говорен на островот Зилт, во областа Северна Фризија, во Германија. Зелриншки се однесува на зелриншкиот збор за Зилт (Söl). Заедно со другите севернофризиски дијалекти — фериншки, емраншки и халундски — создава дел од внатрешната група на севернофризиски дијалекти. Се разликува од дијалектите на копното поради неговото релативно силно изразена данско влијание.[2] Поради масовниот туризам на Зилт, дијалектот главно бил заменет од германскиот јазик, а зелриншкиот дијалект го говорат само неколку стотина луѓе, многу од нив повеќе не живеат на Зилт. Иако е предаван во неколку основни училишта, неговиот опстанок е загрозен, споредувајќи го со другите островски дијалекти.

Зилтски дијалект
Söl'ring
Застапен воГерманија
ПодрачјеЗилт, Северна Фризија
Говорницинепознато, помалку од 500  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3
Linguasphere52-ABB-da[1]
{{{mapalt}}}
Севернофризиски дијалекти

Наводи

уреди
  1. „s“ (PDF). The Linguasphere Register. стр. 257. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-08-23. Посетено на 1 март 2013.
  2. Walker, Alastair G.H.; Wilts, Ommo (2001). „Die nordfriesischen Mundarten“. Во Munske, Horst H.; Århammar, Nils (уред.). Handbuch des Friesischen: Handbook of Frisian Studies (германски и англиски). Tübingen: Niemeyer. стр. 284. ISBN 3-484-73048-X.