Северна Фризија или Северен Фризланд (германски: Nordfriesland) — северниот дел од регионот Фризија. Северна Фризија денес се наоѓа во Германија помеѓу реките Ајдер и Вида. Покрај копнениот дел, Северна Фризија вклучува и мала група острови (дел од Фризиските Острови).

Северна Фризија е најсеверниот дел од пошироката област Фризија.

Историја уреди

Сè до 1864 година Северна Фризија била дел од данското војводство Јужен Јитланд. Денес овој регион е во рамките на германската држава. Овој регион понатака се спојува со останатите два фризиска дела, Источна Фризија и Западна Фризија.

Поврзано уреди