Земјена ѕвезда (печурка)

Земјена ѕвезда (печурка) лат.Astraeus е род на габи од фамилијата Diplocystaceae. Родот, кој има космополитска дистрибуција, содржи девет видови печурки. Тие се разликуваат по надворешниот слој на месо ( егзоперидиум ) кој во зрелоста се расцепува во форма на ѕвезда за да открие тркалезна спорна кесичка.[1] Дополнително, тие имаат силно хигроскопски карактер - зраците ќе се отворат кога ќе бидат влажни, но кога се топли и суви ќе се затворат за да ја заштитат кесичката за спори. Видовите на Земјена ѕвезда растат на земја во ектомикоризални асоцијации со дрвја и грмушки.[2]

Земјена ѕвезда (печурка)
Земјена ѕвезда (печурка)
Научна класификација e
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Род: Boletales
Семејство: Diplocystaceae
Ред: Astraeus

Morgan (1885)
Биномен назив
Astraeus hygrometricus

(Pers.) Morgan (1889)
Биномен назив

A. asiaticus A. hygrometricus A. koreanus A. morganii A. odoratus A. pteridis A. sirindhorniae A. smithii A. telleriae

Опис

уреди

Мицелиумот на незрелите примероци е фиброзен и потекнува од сите делови на површината. Перидиумот е грубо сферичен и е направен од два различни ткивни слоеви. Надворешниот слој, егзоперидиумот, е дебел, кожест и првично неразделен од внатрешниот слој (ендоперидиум). Во зрелоста, егзоперидиумот се отвора во неколку зашилени „зраци“. Внатрешниот слој на ткивото, ендоперидиумот, е тенок, како мембрана. Случајот со спори е затворен од ендоперидиумот нема стебленце (постојано) и се отвора на врвот со кинење или пора. Микроскопски, стерилните клетки, клетките со долги како навој наречени капилициум потекнуваат од внатрешната површина на перидиумот; тие се високо разгранети и испреплетени. Спорите се големи, сферични, ситно брадавици и кафеави.[3] Видовите Astraeus се силно хигроскопни и ја апсорбираат влагата од околината, така што зраците се затвораат над кутијата за спори кога се суви, но се отвораат рамно кога се навлажнуваат.

Историја

уреди

Родот Земјена ѕвезда првпат бил опишан од американскиот миколог и ботаничар Ендрју Прајс Морган во 1885[4] година Надворешната сличност на видовите Astraeus со оние од родот Geaster (фамилија Geastraceae ) навела неколку автори да ги сместат во тој род.[5]

Филогенетските анализи докажале дека родот Astraeus заедно со родовите Boletinellus, Phlebopus, Pisolithus, Calostoma, Gyroporus, Scleroderma и Veligaster, формираат посебна филогенетска лоза во Boletales; овие родови колективно го формираат подредот Sclerodermatineae.[6] Сличноста помеѓу видовите Geastrum и Astraeus е пример за конвергентна еволуција. Земјената ѕвезда моментално е класифицирана во фамилијата Diplocystaceae.[7]

Видови

уреди
 
Astraeus pteridis е северноамерикански вид.

Долго време се мислело дека родот Astraeus содржи најмногу два вида.[8] Сепак, студиите во 2000-тите покажале дека видовите собрани од целиот свет и означени под специфичниот епитет хигрометрикус се всушност значително променливи во голем број макроскопски и микроскопски одлики.[9] Молекуларното проучување на секвенците на ДНК на регионот ITS на рибозомската ДНК од голем број примероци на Astraeus од целиот свет помогна да се воспостават филогенетските односи во родот. Во моментов, се препознаваат осум видови:[10][11]

 • Astraeus asiaticus Phosri, пратеник Мартин и Ватлинг
Овој вид, за кој се смета дека е азиска верзија на А. hygrometricus, се наоѓа во северните области на Тајланд. Нејзината глаба има пурпурно-костенова боја кога е зрела и гранулиран надворешен перидиум. Опсегот на неговите големини на спори е генерално поголем од А. hygrometricus (горен дијаметар од 15,2мм ).
 • Astraeus hygrometricus (Перс. ) Морган
 • Astraeus koreanus (VJStaněk) Kreisel
 • Astraeus morganii Phosri, Watling & MPMartín
 • Astraeus odoratus Phosri, Watling, MPMartín & Whalley
Откриени во Тајланд, свежите видови имаат силен мирис и мазна надворешна површина.
 • Astraeus pteridis (Смолкнување) Зелер
 • Astraeus sirindhorniae Watling, Phosri, Sihanonth, AWWilson & MPMartín[12]
 • Astraeus smithii Watling, MPMartín & Phosri
 • Astraeus telleriae MPMartín, Phosri & Watling

Биоактивни соединенија

уреди

Во 2008 година, пет тритерпени од типот на ланостан биле изолирани и идентификувани од плодните тела на Земјена ѕвезда ; две од овие соединенија имале инхибиторен ефект врз растот на патогенот Mycobacterium tuberculosis.[13]

Наводи

уреди
 1. Miller, Hope (1988). Gasteromycetes : morphological and developmental features, with keys to the orders, families, and genera. Eureka, CA: Mad River Press. ISBN 0-916422-74-7. OCLC 18506146.
 2. Cannon, P. F.; Kirk, P. M. (2007). Fungal families of the world. Wallingford: CABI. ISBN 978-0-85199-827-5. OCLC 60741230.
 3. Zeller, S. M. (1949-01). „Keys to the Orders, Families, and Genera of the Gasteromycetes“. Mycologia (англиски). 41 (1): 36–58. doi:10.1080/00275514.1949.12017751. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 4. Guide to the exhibition of amphibians and reptiles, Cincinnati Society of Natural History / compiled by the Junior Society of Natural Sciences. Cincinnati, Ohio :: Cincinnati Society of Natural History?, 1923?. 1923.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 5. Couch, John Nathaniel (1974). The Gasteromycetes of the Eastern United States and Canada. New York: Dover Publications. ISBN 0-486-23033-3. OCLC 1094772.
 6. Binder, Manfred; Bresinsky, Andreas (2002-01). „Derivation of a polymorphic lineage of Gasteromycetes from boletoid ancestors“. Mycologia (англиски). 94 (1): 85–98. doi:10.1080/15572536.2003.11833251. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 7. Bisby, Guy Richard; Kirk, P. M.; CABI Bioscience (2008). Ainsworth & Bisby's dictionary of the fungi (10 ed. изд.). Wallingford, Oxon, UK: CABI. ISBN 978-0-85199-826-8. OCLC 313019371.CS1-одржување: излишен текст (link)
 8. Bisby, Guy Richard; Kirk, P. M.; Cannon, P. F.; David, J. C.; Stalpers, J. A.; CABI Bioscience (2001). Ainsworth & Bisby's dictionary of the fungi (Ninth edition. изд.). Wallingford, Oxon, UK. ISBN 0-85199-377-X. OCLC 47973309.CS1-одржување: излишен текст (link)
 9. Phosri, Cherdchai; Martín, María P.; Sihanonth, Prakitsin; Whalley, Anthony J.S.; Watling, Roy (2007-03). „Molecular study of the genus Astraeus“. Mycological Research. 111 (3): 275–286. doi:10.1016/j.mycres.2007.01.004. ISSN 0953-7562. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 10. Phosri, Cherdchai; Martín, María P.; Sihanonth, Prakitsin; Whalley, Anthony J.S.; Watling, Roy (2007-03). „Molecular study of the genus Astraeus“. Mycological Research (англиски). 111 (3): 275–286. doi:10.1016/j.mycres.2007.01.004. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 11. Phosri, Cherdchai; Martín, María P.; Watling, Roy (2013-12). „Astraeus: hidden dimensions“. IMA Fungus (англиски). 4 (2): 347–356. doi:10.5598/imafungus.2013.04.02.13. ISSN 2210-6359. PMC 3905946. PMID 24563840. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)CS1-одржување: PMC-формат (link)
 12. Phosri, Cherdchai; Watling, Roy; Suwannasai, Nuttika; Wilson, Andrew; Martín, María P. (2014-05-07). „A New Representative of Star-Shaped Fungi: Astraeus sirindhorniae sp. nov. from Thailand“. PLoS ONE. 9 (5): e71160. doi:10.1371/journal.pone.0071160. ISSN 1932-6203.
 13. Stanikunaite, Rita; Radwan, Mohamed M.; Trappe, James M.; Fronczek, Frank; Ross, Samir A. (2008-12-26). „Lanostane-Type Triterpenes from the Mushroom Astraeus pteridis with Antituberculosis Activity“. Journal of Natural Products (англиски). 71 (12): 2077–2079. doi:10.1021/np800577p. ISSN 0163-3864.

yearЗемјена ѕвезда (печурка)]]publisherЗемјена ѕвезда (печурка)]]titleЗемјена ѕвезда (печурка)]]isbnЗемјена ѕвезда (печурка)]]locationЗемјена ѕвезда (печурка)]]pageЗемјена ѕвезда (печурка)]]

Morgan AP. (1889). „North American fungi: the Gasteromycetes“. Journal of the Cincinnati Society of Natural History. 12: 8–22.

Phosri C, Watling R, Martín MP, Whalley AJ (2004). „The genus Astraeus in Thailand“. Mycotaxon. 89 (2): 453–63.

>Phosri C, Martín MP, Sihanonth P, Whalley AJ, Watling R (2007). „Molecular study of the genus Astraeus. Mycological Research. 111 (3): 275–86. doi:10.1016/j.mycres.2007.01.004. PMID 17360168.

Phosri C, Martín MP, Watling R (2013). Astraeus: hidden dimensions“. IMA Fungus. 4 (2): 347–56. doi:10.5598/imafungus.2013.04.02.13. PMC 3905946. PMID 24563840.  

Phosri C, Watling R, Suwannasai N, Wilson A, Martín MP (2014). „A new representative of star-shaped fungi: Astraeus sirindhorniae sp. nov. from Thailand“. PLOS ONE. 9 (5): e71160. Bibcode:2014PLoSO...971160P. doi:10.1371/journal.pone.0071160. PMC 4012956. PMID 24806455.  

Stanikunaite R, Radwan MM, Trappe JM, Fronczek F, Ross SA (2008). „Lanostane-type triterpenes from the mushroom Astraeus pteridis with antituberculosis activity“. Journal of Natural Products. 71 (12): 2077–9. doi:10.1021/np800577p. PMID 19067555.

Zeller SM (1949). „Keys to the Orders, Families, and Genera of the Gasteromycetes“. Mycologia. 41 (1): 36–58. doi:10.2307/3755271. JSTOR 3755271.