Запознај ги родителите

Запознај ги родителите (изворно на англиски Meet the Parents) е комедија од Соединетите Држави од 2000 г. , напишана од Џим Херцфелд и Џон Хамбург, а во режија на Џеј Роуч. Со главните глумци Роберт Де Ниро и Бен Стилер, филмот покажува низа на несреќни настани што се случуваат на добродушната но несреќна медицинска сестра додека ги посетува родителите на неговата девојка. Тери Поло, Блајт Данер и Овен Вилсон се исто така главни глумци.

„Запознај ги родителите“
„Meet the Parents“
РежисерЏеј Роуч
ПродуцентНенси Тененбаум
Џеј Роуч
Џејн Розентал
Роберт де Ниро
Главни улоги
МузикаРенди Њуман
КинематографијаПитер Џејмс
МонтажаЏон Пол
Грег Хејден
СтудиоTribeca Productions
Nancy Tenenbaum Productions
ДистрибутерUniversal Pictures (Северна Америка)
DreamWorks Pictures (меѓународно)
Премиера6 октомври 2000 (2000-10-06)
Времетраење108 минути
ЗемјаСоединетите Држави
Јазиканглиски
Буџет55 милиони $
Бруто заработка330.4 милиони $

Филмот е преработка на филмот со истото име во 1992 година во режија на Грег Глиена и во продукција на Џим Винсент. Глиена - која исто така го играла главниот лик во оригиналот - и Мери Рут Кларк го снимала сценариото. Universal Pictures ги купиле правата на филмот на Глиена со намера да создаде нова верзија. Џим Херцфелд ја проширил првичната скрипта, но развојот бил запрен некое време. Џеј Роуч го прочитал проширеното сценарио и изразил желба да го режира, но Универзал го одбил. Во тоа време, Стивен Спилберг бил заинтересиран да го стори тоа, додека Џим Кери бил заинтересиран да ја игра главната улога.[1] Студиото го понудило филмот само на Роуч откако Спилберг и Кери го напуштиле проектот.

Објавен во Соединетите Држави и Канада на 6 октомври 2000 година и дистрибуиран од Universal Pictures, филмот го заработил својот првичен буџет од 55 милиони долари за само единаесет дена. Тој станал еден од највисоките бруто-филмови од 2000 година, заработувајќи над 160 милиони долари на САД во Северна Америка и над 330 милиони долари ширум светот. Тој бил добро прифатен од филмските критичари и гледачите, освојувајќи неколку награди и заработил дополнителни номинации. Бен Стилер освоил две награди за комедија за неговиот настап и филмот бил избран како Омилена комедија филмска награда на Наградите за народни избори во 2001 година. Успехот на филмот инспирирал две продолженија, имено Запознај ги Фокерови и Малите Фокерови објавени во 2004 и 2010 година, редоследно. Исто така, инспирирал да се направи реалити телевизиско шоу под насловот Запознајте ги моите луѓе и комедија со ситуација насловена „Посватени“, и двете дебитирале на NBC во 2002 година.

Заплет уреди

Гејлорд „Грег“ Фокер е медицинска сестра што живее во Чикаго. Тој има намера да ja побара за сопруга својата девојка Пам Брнс, но неговиот план е нарушен кога тие се поканети на свадбата на сестрата на Пем, Деби, во куќата на нивните родители на Лонг Ајленд . Грег решава прво да ги импресионира родителите на Пем и да ја побара пред семејството, но овој план се става во мирување кога авиокомпанијата го губи багажот што го содржи вереничкиот прстен.

Во куќата на Брнсови, Грег се запознава со таткото на Пам, Џек; нејзината мајка, Дина; и саканата мачка на Џек, Џинкс. Џек станува веднаш сомнителен кон Грег и отворено го критикува за неговиот избор на кариера како машка медицинска сестра и што било друго што го гледа како разлика помеѓу Грег и семејството Бирнс. Грег се обидува да го импресионира Џек, но неговите напори не успеваат. Тој станува уште понезгоден откако ќе добие тест за откривање на лаги од Џек и подоцна од Пем дознава дека Џек е пензиониран оперативец на ЦИА.

Дури и откако се сретнал со остатокот од семејството на Пем, Грег сепак се чувствува како "аутсајдер". И покрај обидите да го импресионира нејзиното семејство, неговите ненамерни постапки го прават лесен цел за потсмев и гнев. Тој ненамерно и го скршува носот на Деби и и го помодрува окото за време на играње одбојка во базен, користи расипан тоалетот што го поплавува дворот на Брнс со канализација и го гори свадбениот олтар. Неколку недоразбирања, исто така, предизвикуваат Џек да верува дека Грег е корисник на марихуана, откако пемовиот брат и корисник на марихуана, Дени го обвинува него за да го избегне гневот на неговиот татко. Џек исто така се обидува да ја убеди Пем дека Грег лажел за полагање на Тест за прием на Медицинскиот колеџ, бидејќи не можел да најде записи за никого по име „Грег Фокер“ кој некогаш го полагал тестот за кој Грег тврди дека поминал со првична намера да стане лекар. Подоцна, Грег го губи Џинкс и го заменува со скитник чија опашка ја прска со боја за да го напради да изгледа како Џинкс, за да ја заработи довербата и одобрувањето на Џек, што му успева. Сепак, додека биле на вечера, Џек добива повик од својот сосед дека го пронашол вистинскиот Џинкс и сфаќајќи ја измамата на Грег, се обидува да се трка дома за да го изложи Грег. Грег се обидува да го победи, но не успева и откриено е дека двојникот мачка направила хаос во куќата и уништила предмети за свадбата, вклучувајќи го и фустанот на Деби.

До сега, целото семејство Брнс, вклучително и Пем, се согласиваат дека е најдобро Грег да го напушти Лонг Ајленд сè додека не заврши свадбата. Пем е вознемирена поради него поради лагите за неговите претходни грешки и почнува да верува дека Грег навистина ја лажел за медицинскиот приемен тест. Очаен да се спаси, Грег открива дека го видел Џек се занимава со тајни активности со некои сомнителни ликови, а планира тајна мисија по венчавката и сè уште работи за ЦИА и покрај неговите тврдења за пензија. Џек налутено открива дека тајната мисија била изненадување за меден месец за Деби и нејзиниот свршеник, а Грег сфаќа дека само се ископал себеси подлабоко во дупката. Додека заминува на аеродромот, конечно пристигнува изгубената торба на Грег и се открива дека неговото заведено лично име е всушност Гејлорд Фокер.

Неволно, Грег оди на аеродромот каде е приведен од аеродромското обезбедување затоа што инсистирал дека неговиот багаж да остане со него отколку да му го проверат. Откако Пем контактира со родителите на Грег и ги добива неговите резултати за медицинскиот приемен тест (на кој тој го решил беспрекорно), таа се соочува со Џек и го нарекува дека е кретен. Откако Дина му кажува за неговиот постојан избор на кој било маж што Пем го носи дома (и дека не му се допаднал ниту претходниот свршеник на Пем, Кевин, сè додека не раскинале), и откако ја слушаат Пем како води мил повик со Грег, Џек сфаќа дека Пем навистина го сака Грег. Џек се упатува кон аеродромот, го убедува аеродромското обезбедување да го ослободи Грег и го враќа Грег во куќата на Брнс откако двајцата "си ги спуштаат копјата" и откако Грег му ветува на Џек дека ќе биде љубовен, поддржувачки сопруг на Пем.

Додека Грег ја побарува за сопруга Пем, Џек и Дина го слушаат нивниот разговор од друга просторија, согласувајќи се дека сега треба да се сретнат со родителите на Грег (иако и двајцата се видно загрижени за ова). По венчавката на Деби, Џек ги гледа снимките на Грег, снимени од скриени камери кои тој поставил стратешки околу куќата, во кои Грег го нарекува Џек „психо“ и го исмева и го изложува Дени како вистинскиот корисник на марихуана.

Состав на глумци уреди

  • Бен Стилер како Гејлорд „Грег“ Фокер, добродушен но без среќа еврејска медицинска сестра и дечко на Пем, кој бара да им остави добар впечаток на нејзините родители.
  • Роберт де Ниро како Џек Брнс, прекумерен, нехумористичен и паметен маж и пензиониран агент на ЦИА кој е премногу заштитлив кон неговото семејство и кој прави брзо негодување кон Грег.
  • Тери Поло како Памела „Пем“ Брнс, убава и добра жена, девојка на Грег и најстара ќерка на Џек и Дина.
  • Блајт Данер како Дина Брнс, добронамерна и смирена жена, сопруга на Џек и мајка на Пем, која повеќе и се допаѓа Грег отколку Џек.
  • Никол Дехаф како Дебора „Деби“ Брнс, помладата сестра на Пем, втората ќерка на Џек и Дина и свршеницата на Боб.
  • Џон Ејбрахамс како Дени Брнс, неважниот помлад брат на Пем и најмладото дете на Џек и Дина.
  • Овен Вилсон како Кевин Роли, богатиот бивш свршеник на Пем, кој сè уште има чувства кон неа.
  • Џејмс Ребхорн како Д-р Лери Бенкс, таткото на Д-р Боб и близок пријател кој е пластичен хирург.
  • Томас Мекарти како Д-р Роберт „Боб“ Бенкс, синот на Д-р Лери и Линда, доктор и свршеник на Деби.
  • Филис Џорџ како Линда Бенкс, сопруга на Д-р Лери и мајка на Д-р Боб.

Оценување уреди

Грег Глиена не го измислила презимето Фокер; Ликот на Грег во првичниот филм немал презиме. Името било напишано во сценариото откако Џим Кери дошол до идеја за презимето Фокер за време на креативната сесија одржана пред да го напушти проектот.[2][3] Штом „Запознај ги родителите“ бил поднесен за оценување, Здружението за филмови на Америка (МПА) го испитувало презимето Фокер како евентуален негативен збор и, поради повторливоста на презимето во текот на филмот, имало опасност да биде оценет како „Р“ според системот на МПА. режисерите биле запрашани дали го составиле името или дали можат да докажат дека такво име постои. Студиото му доставило на МПАА список на вистински луѓе со презимето Фокер, со што се осигурало дека филмот има рејтинг на ПГ-13.[4]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Carrey Has 'No Regrets' Over Meet The Parents“. ContactMusic. Посетено на 21 март 2020.
  2. Wooten, Amy. Greg Glienna: Meet the Comic, Windy City Times, 31 мај 2008. посетено на 21 март 2020.
  3. Interview with Fran Drescher; Jim Carrey Discusses Movies, Comedy and Relationships, CNN, 15 декември 2008. Посетено на 21 март 2020.
  4. Snider, Mike and Soriano, César. Good-time 'Fockers' is a pronounced success, USA Today, 27 декември 2004. Посетено на 21 март 2020.

Дополнителна литература уреди

  • Pratt, Douglas (June 2004). Doug Pratt's DVD: Movies, Television, Music, Art, Adult, and More!. Meet the Parents (DreamWorks, 21133). Harbor Electronic Publishing. стр. 783. ISBN 1-932916-00-8.
  • Press, Skip (2004). The Ultimate Writer's Guide to Hollywood. The Chill of Reality. Barns & Noble Books. стр. 170. ISBN 0-7607-6110-8.
  • Laufenberg, Norbert (2005). Entertainment Celebrities. Chapter Seven G. Trafford Publishing. стр. 253. ISBN 1-4120-5335-8.
  • Sandler, Corey (2007). Econoguide Walt Disney World Resort Universal Orlando, 5th Edition. Animal Planet Live!. Globe Pequot. стр. 307. ISBN 978-0-7627-4169-4.
  • Kaufman, Anthony (2002). Steven Soderbergh: Interviews. Patricia Thomson/1996. University Press of Mississippi. стр. 92. ISBN 1-57806-428-7.
  • Billboard (March 2001a). "Top Videos". Billboard. Vol. 113 no. 12. p. 60.
  • Billboard (March 2001b). "Top Videos". Billboard. Vol. 113 no. 13. p. 73.
  • Billboard (April 2001c). "Top Videos". Billboard. Vol. 113 no. 14. p. 95.
  • Billboard (April 2001d). "Top Videos". Billboard. Vol. 113 no. 15. p. 64.
  • Billboard (April 2001e). "Top Videos". Billboard. Vol. 113 no. 16. p. 72.
  • Brook, Vincent (2006). You Should See Yourself: Jewish Identity in Postmodern American Culture. Jews on the Edge. Rutgers University Press. стр. 240–241. ISBN 978-0-8135-3844-0.
  • Bower, Anne (2004). Reel Food: Essays on Food and Film. The Dinner Table. Routledge. стр. 97–99. ISBN 0-415-97110-1.
  • O'Lynn, Chad; Tranbarger, Russell (2007). Men in Nursing: History, Challenges, and Opportunities. Springer Publishing. стр. 6–257. ISBN 0-8261-0221-2.
  • Cherry, Barbara (2005). Contemporary Nursing: Issues, Trends, & Management. The Contemporary Image of Professional Nursing. Elsevier. стр. 34. ISBN 0-323-02968-X.
  • Wasko, Janet (2003). How Hollywood Works. Advertising. SAGE. стр. 196. ISBN 0-7619-6813-X.
  • Summers, Sandy; Summers, Harry (2009). Saving Lives: Why the Media's Portrayal of Nurses Puts Us All at Risk. Who Wants Yesterday's Girl?. Kaplan. стр. 172–173. ISBN 978-1-4277-9845-9.

Надворешни врски уреди