Жорж Брак (13 мај 1882 - Париз, 4 септември 1963), француски сликар, еден од основачите и главен претставник на кубизмот. Сликаше мртва природа, пејзажи и актови. Тој изврши големо влијание врз современото сликарство[1],[2].

Жорж Брак

Наводи уреди