Жан Батист Лили

француски композитор

Жан Батист Лили (француски: Jean-Baptiste Lully; 28 ноември 1632 - 22 март 1687) бил француски композитор, диригент и виолинист, од италијанско потекло. Најпознат по неговата музичка улога на дворот на кралот Луј XIV.

Портрет на Жан Батист Лили од Никола Мињар