Етезија e ветар кој дува во Средоземјето. Овој ветар е мошне сув и интензивен ветар кој дува од север во периодот од мај до октомври.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград