Ерих Јохан Алберт Редер (Хамбург, 24 април 1876 - Кил, 6 ноември 1960) бил нацистички функционер, водач на морнарицата и Голем адмирал.

Ерих Редер
Роден 24 април 1876
Хамбург, Германија
Починал 6 ноември 1960
Кил, Германија

Неговиот татко бил директор на училиште. Во 1894 година се приклучил на морнарицата. Во 1912 година добива ранг на шеф. Учествувал во Битката кај Догер Банка во 1915 и Битката кај Јитланд во 1916 година.

Поврзано уреди