Јитландска битка

(Пренасочено од Битката кај Јитланд)

Битката кај Јитланд (31 мај - 1 јуни 1916 година) — единствен главен судир меѓу флотите на Британија и Германија во текот на Првата светска војна, кој се водел во Скагерак, еден залив на Северното Море крај брегот на Јитланд (Данска). Битката се развила до еден неизвесен крај крај така што и двете страни прогласиле победа. Германија оштетила и уништила повеќе бродови и војници, но Британија ја задржала контролата во Северното Море. Тактиката на британскиот адмирал Џон Р. Џелико била критикувана во тоа време, но неговата стратешка победа ја направила германската флота, на отворено море, неефективна до крајот на војната.

Битката кај Јитланд
Дел од Прва светска војна

Битката кај Јитланд, 1916
Датум 31 мај 1916 – 1 јуни 1916
Место Северно Море, близу до Данска
Исход Британска доминација на Северното Море
Завојувани страни
Kaiserliche Marine Jack
Команданти и водачи
Сер Џон Р. Џелико
Сер Давид Беати
Реинхард Шир
Франц фон Хипер
Сила
28 воени бродови
9 воени крстосувачи
8 вооружени крстосувачи
26 лесни крстосувачи
78 уништувачи
1 миноловци
1 Брод за хидроавиони
16 воени бродови
5 воени крстосувачи
6 Дрендоти
11 лесни крстосувачи
61 бродови со торпеда
Жртви и загуби
6,094 убиени 2,551 убиени